Az izületek

A gerincesek végtagjainak sokrétű mozgásáért az ízületek felelnek. Az ízületekben a csontvégek találkoznak és nekik köszönhetően súrlódásmentesen képesek elmozdulni egymáshoz képest. Az ízületeket sima felszínű ízületi porc borítja, melynek elmozdulását az ízületi folyadék teszi lehetővé. A két ízesülő rész között helyezkedik el az ízületi rés. Az ízületeket egy zárt ízületi tok veszik körül, ennek belső rétege termeli az ízületi folyadékot. Külső rétege rostos kötőszövet, ez mechanikai védelmet nyújt.Ebbe beleszövődve, vagy ettől külön kötőszövetes kötegek ízületi szalagok is segítik az ízesülő csontvégek mozgékony, de mechanikailag biztonságos összetartását. 

Az ízületeket képező csontvégeken általában megkülönböztetnek egy bemélyedtebb ízületi árkot (fossa articularis), és az ebbe beilleszkedő domborúbb ízületi fejet (caput articulare). Bonyolultabb ízületekben (pl. térd) a két ízesülő vég geometriai összeillésének hiányát belső, mozgékony, sarló alakú rostporcos képződmények (meniscus) küszöbölik ki. A térdízület bonyolult szerkezete és általában nagy és változatos terhelése miatt  fogékony a sportsérülésekre.

Az ízületeket aszerint csoportosítjuk, hogy hány tengely mentén képesek elmozdulni. Így léteznek feszes ízületek, melyek tényleges mozgásra alkalmatlanok, mivel ízületi felszíneik szabálytalanok, egytengelyű ízületek, melyek vagy forgóízületek vagy csuklóízületek. Az előbbinél a forgástengely a csont hossztengelyével esik egybe (articulati trorochoidea) a forgás tengelye (közel) megegyezik az ízület tengelyével, a  gynglimus tengelye pedig az ízesülő csontok tengelyére merőleges. A kéttengelyű ízületek lehetnek tojásízületek vagy nyeregízületek. Az tojásízület felszínei ellipszoid testek forgástengely körüli forgatásának lenyomatához hasonlóak. Két forgástengelyük - (egy rövidebb és egy hosszabb) - mentén képesek elmozdulni.

A gömbízületek soktengelyű ízületek. A gömbízület esetén az ízület fej gömbfelszín részlete, az ízületi árok pedig annak benyomata. A gömbízületek (articulatio spheroidea) geometriájukból adódóan igen sokrétű mozgásra képesek, lényegében valamennyi tengely kombinációjával. Ezért is nevezik szabad ízületnek.

A glükózamin egy olyan szerves vegyület, mely a szénhidrátokon belül az ainocukrok, illetve a hexozaminok csoportjába tartozik. A glókózból vezethető le, ha egy hidroxilcsoportot aminocsoportra cserélünk. Ezt az anyagot orvosilag is felhasználják, leggyakrabban kénsavas sóját és a szulfátját használják.

A glükózamin szerepe a szervezet ízületeiben a porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában és megőrzésében áll és több vizsgálat igazolta már, hogy képes csökkenteni bizonyos gyulladásokat is. Terápiás felhasználást nyer az enyhe és középsúlyos arthrosisok gyógyításában, a csontízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében. Ha külsőleg visszük be a szervezetbe, akkor pótolja a szervezetben fellépő hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézisét, így lassítja vagy megállítja a porckárosító folyamatokat. A kórfolyamat klinikai tünetei mérséklődnek, a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik. A gyógyszer hatásának kifejlődéséhez szükséges idő 2-3 hét, ami a gyógyszer szedésének abbahagyását követően is fennáll néhány hétig. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését. Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki ízületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak. A glükozamin segít megőrizni az ízületek,porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy „kenést” biztosít számukra. Ezt a hatást egy magyar vizsgálat is igazolta, amiben 163 térdartrózisos beteg vett részt. Akik kaptak a glükozaminból, azok kilenc hónap után a fájdalom enyhüléséről számoltak be. 

A glükózamin mellékhatása lehetnek az enyhe gyomor- és bélrendszeri panaszok, tehát kezdetben gyomorégést vagy hasmenést okozhat. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, napo 1500 mg mennyiségben, kapszula formában. (Ez általában 3*500 mg tablettát jelent)

Zöldkagyló termékek

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 5190 Ft
Megnézem

Zöldkagyló kapszula170db Sanct Bernhard

Zöldkagyló kapszula 170db Sanct Bernhard

A magas glükozamin-tartalmú készítmény segítségül szolgálhat a porckopással és ízületi gyulladásokkal küzdők számára.

Ár: 6495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!